Bolovi u leđima i kako im pomoći!

Većina osoba širom svijeta tokom svog životnog vijeka iskusi bol u leđima. Iako se većina uzroka može pronaći u ozljedama i poremećajima, zabrinjavajuće veliki broj slučajeva nastaje zbog lošeg držanja ili nepravilnog dizanja predmeta. Jedan od popularnih načina prevencije bola u leđima jeste nošenje poduporišnih leđnih ortoza. Ortoze drže Vaša leđa u optimalnoj poziciji, sprečavajući istezanje prilikom stajanja ili sjedenja. Ortoze su veoma korisne za nošnju tokom svih radnih i sportskih aktivnosti, kao i u mirovanju.

U nastavku teksta ćemo pobliže objasniti sve prednosti nošenja leđnih ortoza.

Imobilizacija

Da li ste znali da je imobilizacija korisna za vaša leđa i kičmeni stub?

Nepotrebni pokreti mogu izazvati neugodan bol za vašu kičmu, posebno ako ste imali historiju ozljeda ili operativnih zahvata. U mnogim slučajevima, imobilizacija je od krucijalnog značaja za oporavak vaših leđa. Ortoza limitira velike pokrete u predjelu leđa, kao što su fleksija (savijanje), ekstenzija (rastezanje) i rotacija. To omogućava da se leđa ne koriste u punom potencijalu, što onemogućava dodatne povrede i stvaranje bola. Postoji veliki niz ortoza koji limitira pokrete, i najbolje je da se posavjetujete sa vašim doktorom ili stručnim osobljem o vrsti proteze koja je najbolja za takav vid imobilizacije.

Popravite vaše držanje

Kičma treba biti u ispravnom položaju, sa ramenima unazad, prsima naprijed i uvučenim stomakom. Naravno, rijetki od nas sjede i stoje u takvom idealnom položaju i zbog toga krivimo našu kičmu. To ne rezultira isključivo lošom posturom, nego stvara i nelagodan bol u predjelu leđa. Loša postura izaziva slabljenje kičme što može dovesti do osteoartritisa, kao i raznih deformiteta, te ste podložniji povredama.

Šta je najbolje poduzeti da kičma ostane u ispravnom položaju? Leđna ortoza će Vas primorati da budete u ispravnom položaju, tako da je najbolje početi sa nošenjem proteze kada uočite probleme sa držanjem.

Spriječite bol

Bol u leđima utiče na mnoge aspekte našeg života. Ona može učiniti rad, vježbanje ili čak obavljanje najosnovnijih funkcija tokom dana nepodnošljivim. Bol u leđima može biti blaga do veoma jaka. Osobama koje imaju blažu bol u leđima, ona im predstavlja neugodnost prilikom obavljanja poslova. Druge osobe pate zbog jake boli, i to je većinom uvjetovano nekom vrstom povrede ili deformiteta.

Osobe vremenom primijete da određenje kretnje i pokreti izazivaju pojačanu bol. Da bi se leđa oporavila, potrebno je ograničiti određene vrste kretnji, pri čemu pomažu ortoze. Ortoza sprečava nepotrebne pokrete koji dodatno mogu oštetiti kičmu i leđa. Ona pomaže da se kičma ispravi i ujedno jača leđnu muskulaturu. Samim tim omogućava leđima da se oporave i da bol postepeno nestane. Ortoza čuva vitalne dijelove leđa kao što su kičma, kralješci i međukralješki prostori, smanjujući opterećenje na iste.


Lagane za nošnju

Mnogi se pitaju na koji način se može nositi ortoza. Srećom, veoma su lagane za nošnju i mogu se nositi ispod odjeće. Dizajnirane su na takav način da pružaju maksimalnu funkciju, a istovremeno omogućavaju neprimjetnost nošenja ispod regularne odjeće.

Prilikom izbora odgovarajuće ortoze, treba obratiti pažnju na par stvari. Kao prvo, od krucijalne važnosti je odabrati pravu veličinu. Tu mogu pomoći veličine odjeće koju koristite, kao i uzimanje mjera. Bitno je da ortoza pokriva cijelo područje lumbalne kičme, zahvatajući i trtičnu kost. Ortoza ne bi smjela previše da stišće, niti da bude labava.

Pomažu u mnoštvu oboljenja i stanja

Iako ortoze nisu lijek, one zasigurno pomažu u otklanjanju simptoma kod mnoštva oboljenja i stanja leđa. To uključuje oboljenja i stanja kao što su: kifoza, ankilozirajući spondilitis, osteoporoza, oštećenja kičmene moždine, skolioza, tumori kičmenog stuba, frakture kralježaka, spondilolisteza, istegnuća leđnih mišića.

Prije izbora proteze, posavjetujte se sa vašim doktorom. Sva oboljena leđa su različita i zahtijevaju posebne pristupe tretmana i liječenja. Također, ortoze imaju specijalizirane namjene, te Vam neke mogu koristiti više od drugih.

Holistički pristup tretmanu

Zbog ovisnosti o tabletama protiv bolova, mnogi pacijenti se okreću holističkom načinu liječenja, gdje se stavlja u centar zbivanja čovjek i liječenje čovjeka, a ne bolesti i kratkotrajno ublažavanje bola. Samim tim, kada bol u leđima predstavlja ogroman problem, kao idealno rješenje se nameće holistički pristup liječenju.

Ortoze ne ublažavaju samo bol, sakrivajući druge simptome. One aktivno rade na ispravljanju posture, daju podršku leđima, i jačaju leđnu muskulaturu. Sve te akcije skidaju ogroman pritisak sa Vaših leđa, što omogućava zacijeljenje leđa i kičme, te ujedno i neutralizira bol. Ortoze također sprečavaju pogoršanje teških stanja i smanjuju rizik od nastanka povrede.

Pomažu u jačanju jezgre i leđa

Da li pokušavate postići bolju formu? Nošenje ortoze pruža mnoštvo prednosti za jačanje jezgre tijela i leđa. Grupa mišića kora (eng. core), ili jezgre podrazumijeva skupinu dubokih mišića koji omogućavaju stabilizaciju kičmenog stuba. Oni su i centar gravitacije u organizmu. Upravo to jezgro treba da bude oslonac organizmu, a ne leđa. Ali, mnogi ljudi imaju slabo razvijeno jezgro, tako da svo opterećenje pada na leđa, što vremenom dovodi do bola i razvijanja povreda.

Ortoza na neprimjetan i prirodan način dovodi kičmu u ispravan položaj te se samim tim uvlači stomak. Tom prilikom abdominalni mišići preuzimaju opterećenje koje je bilo na leđima, i samim tim dolazi do jačanja abdomena. Ortoza ispravlja kičmu i leđa tako što dovodi mišiće u ispravan i paralelan položaj. Postoje ortoze koje su specijalno prilagođene za sportske aktivnosti, fitnes, teretanu i idealno ih je nositi u tim okolnostima.