Prirodni načini za ublažavanje negativnih efekata hemoterapije

Mnogo je prirodnih načina za pomoć tijelu tijekom liječenja raka dojke i bolesti. Neki od njih su toliko jednostavni, ali ih zaboravljamo koristiti (dovoljno sna, pravilno disanja i provođenja vremena napolju). Priroda nam pruža i druge mogućnosti za ublažavanje negativnih efekata hemoterapije.

Đumbir – olakšajte nemir u stomaku.

Đumbir ima umirujuće dejstvo, te tako može ublažiti uznemireni želudac. Istraživanja dokazuju da je đumbir efikasniji od placeba za smanjenje postoperativne mučnine. Korijen đumbira jak je protivupalni faktor i antioksidans koji djeluje protiv ćelija raka, suzbija stvaranje novih krvnih živa kojima se rak hrani. Čaj od đumbira smanjuje mučnine tokom hemoteriapije ili zračenja.

Načini upotrebe đumbira:
• Napravite čaj od đumbira. 4 do 6 tankih kriški , oguljenog, sirovog đumbira prokuhajte u 2 šolje (500 ml) vode, 10 do 20 minuta. Dodajte sok od limete, med ili nektar agave kako biste zasladili.
• Kuhajte s đumbirom. Istraživanja pokazuju da je đumbir jedna od rijetkih „ superhrana “ koja je dostojna ovog termina. Dodajte ga jelima od povrća, promiješajte kuhajte ili pržite sa đumbirom, dodajte ga u supe, juhe u svježem ili začinskom obliku.

Aromaterapija je prirodna metoda koja podrazumijeva upotrebu eteričnih ulja u preventivne svrhe, u svrhu liječenja ili jednostavno s ciljem da se poboljša kvalitet života i psihoemocionalno stanje pojedinca. Eterična ulja ne djeluju samo na emocionalnom planu već ublažavaju bolove, dijareu i konstipaciju, osim toga jačaju apetit i imunitet.

• Tokom oporavka od hemoterapije groznica, bolovi u kostima otežavaju san koji je veoma važan u procesu oporavka i izlječenja mješavina eteričnih ulja lavande, ruzmarina, matičnjaka djeluje umirujuće, antidepresivno, antiseptično.

• Hemoterapija može oslabiti nokte – ulje čajevca može se koristiti na noktima tokom liječenja kako bi se pomoglo u njihovom rastu.

• Ulje tamjana ili frankincense ulje ima jako protivupalno dejstvo, potiče regeneraciju stanica. Posebna vrijednost ovog ulja je u tome što ne samo da ubija stanice raka nego i zaustavlja njihovo razmnožavanje i širenje bolesti.